Pages

Followers

17 May 2016

Maxis Fibre : Lebih laju, murah, dan stabil dari Unifi!

Hai guys,

Ramai yang tak tahu kewujudan Maxis Fibre ni. Sejujurnya, sebagai reseller Maxis dan Telekom Malaysia, aku sangatlah memuji servis Maxis Fibre ni kalau nak dibandingkan dengan TM. 

Apa itu Maxis Fibre?
Ramai yang ragu-ragu kemampuan Maxis fibre ni sebab kalau diikutkan TM yang monopoli market wifi kat malaysia ni. Untuk pengetahuan, maxis telah bekerjasama dengan TM dalam penghasilan maxis fibre ni. Line yang digunakan maxis fibre adalah sama dengan unifi. Bermaksud, dimana tempat ada unifi, disitu juga ada maxis fibre. Sebab mereka menggunakan line yang sama tapi harga dan speed yang berbeza. Jangan terkejut kalau installer yang datang pasang nanti sorang dari maxis dan sorang dari TM. Router pun pakai router dari TM.



Cuba nilai sendiri dengan Unifi. 
Pakej Unifi 

RM199 (download 30mbps/upload 10mbps)
RM249 (download 50mbps/upload 20mbps)

RM299 (download 100mbps/upload 50mbps)


Memang secara kasarnya unifi menawarkan pakej lebih murah jika dibandingkan dengan maxis mengikut speed. Tapi sejujurnya maxis lebih berbaloi. You get what you pay. Jika melanggan maxis 10mbps, download dan upload speed adalah sama, 10mbps. Jika melanggan Unifi 30mbps, download 30mbps tetapi upload hanyalah 10mbps.

Sejujurnya, saya pernah rasa menggunakan kedua2 wifi (maxis fibre dan unifi) pakej maxis RM148(10mbps) lebih stabil dari segi kelajuan daripada unifi RM199 (30mbps) yang kadangkala speednya naik turun.

Jadi nilailah sendiri ya. Lebih murah, lebih stabil, yang penting mereka menggunakan lain yang sama! Fibre optic cable.

Terpulang, ini adalah salah satu langkah penjimatan sebab tu saya menulis pasal maxis fibre. Memandanglan unifi terlampau mahal sangat. Tapi kalau nak unifi juga saya boleh uruskan. Tiada masalah. 

Jadi kalau nak daftar boleh whatsapp saya di 014-2609344

Jika ada sebarang pertanyaan or keraguan pun boleh whatsapp saya di 014-2609344
Share This Post | Irfan Roslee

0 comments:

Post a Comment