Pages

Followers

17 May 2016

Maxis Fibre : Lebih laju, murah, dan stabil dari Unifi!

Hai guys,

Ramai yang tak tahu kewujudan Maxis Fibre ni. Sejujurnya, sebagai reseller Maxis dan Telekom Malaysia, aku sangatlah memuji servis Maxis Fibre ni kalau nak dibandingkan dengan TM. 

Apa itu Maxis Fibre?
Ramai yang ragu-ragu kemampuan Maxis fibre ni sebab kalau diikutkan TM yang monopoli market wifi kat malaysia ni. Untuk pengetahuan, maxis telah bekerjasama dengan TM dalam penghasilan maxis fibre ni. Line yang digunakan maxis fibre adalah sama dengan unifi. Bermaksud, dimana tempat ada unifi, disitu juga ada maxis fibre. Sebab mereka menggunakan line yang sama tapi harga dan speed yang berbeza. Jangan terkejut kalau installer yang datang pasang nanti sorang dari maxis dan sorang dari TM. Router pun pakai router dari TM.



Cuba nilai sendiri dengan Unifi. 
Pakej Unifi 

RM199 (download 30mbps/upload 10mbps)
RM249 (download 50mbps/upload 20mbps)

RM299 (download 100mbps/upload 50mbps)


Memang secara kasarnya unifi menawarkan pakej lebih murah jika dibandingkan dengan maxis mengikut speed. Tapi sejujurnya maxis lebih berbaloi. You get what you pay. Jika melanggan maxis 10mbps, download dan upload speed adalah sama, 10mbps. Jika melanggan Unifi 30mbps, download 30mbps tetapi upload hanyalah 10mbps.

Sejujurnya, saya pernah rasa menggunakan kedua2 wifi (maxis fibre dan unifi) pakej maxis RM148(10mbps) lebih stabil dari segi kelajuan daripada unifi RM199 (30mbps) yang kadangkala speednya naik turun.

Jadi nilailah sendiri ya. Lebih murah, lebih stabil, yang penting mereka menggunakan lain yang sama! Fibre optic cable.

Terpulang, ini adalah salah satu langkah penjimatan sebab tu saya menulis pasal maxis fibre. Memandanglan unifi terlampau mahal sangat. Tapi kalau nak unifi juga saya boleh uruskan. Tiada masalah. 

Jadi kalau nak daftar boleh whatsapp saya di 014-2609344

Jika ada sebarang pertanyaan or keraguan pun boleh whatsapp saya di 014-2609344
Share This Post | Irfan Roslee

9 comments:

  1. laju apake bendanya... bayar utk 30mbps servis cuma 1mbps je.. puuii

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol noob..tgk btol2 speed ditawarkan unifi dgn maxis megaBIT per second..tp bila korg download atau test speed unit yg dia guna megaBYTE per second..1byte=8bit..so bila beli unifi or maxis speed bhg la 8 tu speed dia..

      Delete
  2. Kalau 1 mbps tu ada la bbda yg problem

    ReplyDelete
  3. Apa itu Maxis Fibre?
    Ramai yang ragu-ragu kemampuan Maxis fibre ni sebab kalau diikutkan TM yang monopoli market wifi kat malaysia ni. Untuk pengetahuan, maxis telah bekerjasama dengan TM dalam penghasilan maxis fibre ni. Line yang digunakan maxis fibre adalah sama dengan unifi. Bermaksud, dimana tempat ada unifi, disitu juga ada maxis fibre. Sebab mereka menggunakan line yang sama tapi harga dan speed yang berbeza. Jangan terkejut kalau installer yang datang pasang nanti sorang dari maxis dan sorang dari TM. Router pun pakai router dari TM.


    statement pon silap tang mano cakap pakai router samo? adoi agak2 lah kok nak buek statement pon router dongan modem pon tak kona ko?

    ReplyDelete
  4. ermmm orang buek sale nie tak jumpo dongan buku dongan gueh buleh lah gah bercakap huhuhuhuhu tak do makno eh pun maxis bagus mano

    ReplyDelete
  5. Aslkum
    Saudara ku sekalian..
    Salaam maaf menncelah...saya Ada rumah bunglow...Ada 8 bilik tidor...saya sewakan 7 bilik tidor pada orang luar...

    Cuba teka.?

    Agak agak korang...bilik saya lagi cantik Naik Dan besar...atau. Bilik Yang say sewakan Tu...


    Jawapan ..

    Secara logik ..budak sekolah tadika pun tahu...bilik saya lah lagi baik.


    Kesimpulan Dari cerita saya Di atas ni

    TM net
    Adalah telekom Malaysia...yang mana Kami membina empayar dengan berbilon2 ringit...tak payah cakap lah Banyak mana...untuk talian Telefon fix line, jaringan internet Dari pelbagai arah...Salah satunya fibre.
    Kami yang Bina.dan maxis hanya menumpang Dan berniaga mengunakan infrastructur Kami...

    Produk mereka cipta dengan pelbagai Nama...dan jual kepada orang ramai..

    Ya takan lah tm zalim sangat sampai tak bagi maxis menang sikit produk mereka..betul tak ...adalah syarat2 tertentu maxis dgn tm.

    Tapi walaubagaimana pun...Kita semua tahu jawpan nya ..


    Yang anda bandingkan Tu adalah produk lama unifi..Dan vs dgn produk baru...mana adil

    Pelangan boleh confius Tu...

    Ok takpalah


    BG MAKLUMAT semua..
    Unifi sekarang mempunyai pelbagai produk baru Yang mengegarkn pasaran.

    RM 79
    30 mbps
    60gb
    (Dan akan dinaikan 300 Mbps setelah 2 tahun foc) still bayar 79
    Kan best Tu


    RM 129
    100 Mbps
    unlimteddddddddddd pakai lah byak mana pun tak slow
    (Akan dinaikan 500mbps setelah 2 tahun secara automatic )kekal bayar 129

    Tak best ke...

    Untuk PENDAFTARAN terus boleh hubungi saya Di talian 01111990767
    Atau 0186451317
    Ustaz zack

    Yang baik Dari Allah taala
    Yang sebaliknya mungkin Dr saya..
    Maaf andai tersingung madah bicara
    Kuatkan persaudaraan hindarkan sengketa.

    Aslkum

    ReplyDelete
  6. Ops lupa kalau Ada statement saya yg Salah ...betulkan ya ..

    ReplyDelete
  7. Ops baru saya detect awak Ada kesilapan berbicara.


    Cuba tengok ayat awak mula mula

    "Memang secara kasarnya unifi menawarkan pakej lebih murah jika dibandingkan dengan maxis mengikut speed"

    Awak mengatakan unifi murah .ok jap Cuba tengok Pula ayat awak Di bawah sikit .saya copy ayat awak ya jap.

    "Terpulang, ini adalah salah satu langkah penjimatan sebab tu saya menulis pasal maxis fibre. Memandanglan unifi terlampau mahal sangat."

    Ok dik ayat awak Yang ni.dah lain pulak...
    Boleh pening pembaca melihat telatah awak
    ..


    Ok jangan Salah tafsirkan .saya tk niat nak jatuhkan awak...produk semua Ada kelbihan dn kekuranganya..cuma abg nk bagi tips Dalam sale.

    Ketika Kita berbicara..pastikan konfident..

    Konfident bermaksud bukan hentam keromo je dik..tapi anda harus tau semua produk.dan bagi info Yang tepat..kalau tak sia sia je...
    Dan kalau dapat sale pun

    Lepas Tu orang sumpah seranah..Kan Dan jadi Sarah daging..atau Sumber rezeki Yang (????)tak elok nak cakap Kan...

    35tahun Dalam sale jika jujur Dan iklas .SENANG je buat sale..tapi kalau Kita Cuba trick benefit atau produk detail BG Salah ...confirm tak SENANG Dan susah je buat sale...huhuhu.


    Ok..wish u luck Dan upgrade skill sale..

    Aslkum wbkt

    ReplyDelete