Pages

Followers

04 February 2016

Datang Bulan Bukan Alasan

Suami : abang nak keluar kejap ye.
Isteri : malam2 dah ni awak nak pergi mana?
Suami : minum2 je dengan kawan tempat kerja, Farid.
Isteri : awak minum dengan Farid ke minum dengan Farah?
Suami : apesal awak ni? main tuduh melulu.
Isteri : saya bukan main tuduh je tapi kalau dah tiap2 malam awak nak keluar takkan minum dengan kawan2 je. awak jangan nak tipu saya!


Assalamualaikum
&
Salam Sejahtera

dialog kat atas tu adalah gambaran dimana seorang isteri telah memarahi suaminya.
kenapa tiba2 isteri dia tu angin je tak pasal2?
sebelum ni keluar tak marah pun tapi tiba2 malam tu kena marah.
selalu bila perempuan marah2 macam tu mesti ramai akan cakap
"datang bulan la tu. patut la marah2 je"
yes, bagi aku memang ramai perempuan macam tu bila datangnya haid.
aku tak tahu la sebab apa.


Datang Bulan/Haid 

Menurut bahasa, haid berarti sesuatu yang mengalir. Dan menurut arti syara’ ialah darah yang terjadi pada wanita secara alami, bukan karena suatu sebab, dan pada waktu tertentu. Jadi haid adalah darah normal, bukan disebabkan oleh suatu penyakit, luka, keguguran atau kelahiran. Oleh karena haid adalah darah normal, maka darah tersebut berbeda sesuai kondisi, lingkungan dan iklimnya, sehingga terjadi perbedaan yang nyata pada setiap wanita.

apa2 je la kan. aku pun tak faham sangat definisi tu.
copy-paste je.
tak kisah la apa maksud datang bulan tu.
tapi hakikatnya, kita sebagai manusia lagi2 kaum adam yang prihatin, kita kena ambil tahu juga pasal ni.

perempuan bila datang bulan memang macam tu, suka marah2.
eh, kejap kejap.
actually bukan marah2 je.
ayat yang mudah untuk digambarkan adalah emosi perempuan ni tak stabil ketika datang bulan.

diorang mudah marah, menangis dan macam2 lagi.
senang cerita, ketika dalam keadaan haid, perempuan terlampau sensitif dengan perkara2 yang berlaku dekat diri mereka.
sebab tu la tiba2 melenting tak tentu pasal.

actually, simptom ni berlaku bukan sepanjang kitaran haid tu, tapi ada sesetengah masa je.
bila? jangan tanya aku, aku pun tak tahu dan aku benci nak buat research sebab aku benci biologi.hahaha
aku pun sebenarnya bukan nak bincang pasal haid ni.
aku bukanlah doktor gatal yang terlampau obses untuk tahu sangat pasal cerita misteri (haid) perempuan ni.
apa yang aku nak ketengahkan adalah

oh please! kawal emosi anda ketika datang bulan

come on laa.
takkan tak boleh kawal kot emosi tu.
iyer. aku tahu haid punca emosi perempuan ni kurang stabil
tapi, apa cerita kalau tiba2
Lelaki : amboi. bukan main seksi lagi. tutupla aurat tu sikit
Perempuan : tak payah nak jadi ustaz. dosa aku, aku tanggung, kubur kita pun lain2
ye gedik. memang la dosa lu, lu tanggung sendiri.
kubur kita pun lain2.
gua pun tak pernah bermimpi nak satu kubur dengan lu bila mati nanti.
tapi kot ye pun jangan la marah2.

*sejam lepas tu*
Perempuan : wey, sorry la aku marah2 kau tak tentu pasal tadi. aku bukan apa, biasala masalah perempuan. tu tak boleh control tu.
Lelaki : oh, okay okay. takpe aku faham
amboi~buruk benor buat muncung gitu!
memang la datang bulan. tapi tolong jangan jadikan alasan.
masing2 mampu kawal perasaan masing2 tak kisah la tengah haid ke.
masalahnya yang kena tempiasnya mesti kaum lelaki yang suci lagi tak berdosa.
why baby whyyy?
kami ni luar je nampak keras.
hati kami ni pun sensitif juga.
bila kena marah2 agak kecik hati juga laa.
sedih tau, u all apa tahu. :(

tapi kami still dapat contol.
then, kenapa kamu dan kamu dan kamu iaitu kaum hawa yang gedik tidak boleh mengawal emosi tu.
jangan lah nak angin tak tentu pasal.
tak baik tau. haha
cuba senyum sikit.
eh, senyuman paling mahal adalah senyuman daripada wanita2 melayu tahu tak!
hahaha

senyum! kan comel tu.

bagi pihak lelaki yang gentle ni pula.
kita pun kenala bagi kerjasama. toleransi tu penting.
yes, sangat penting. bersabar
janganlah kena marah dengan perempuan yang tengah datang bulan ni, tiba2 kita sound balik.
kita kena faham situasi mereka.
"asyik lelaki je nak faham perempuan. dah tu perempuan tu taknak pula faham perasaan kita"
well, itulah gunanya lelaki-macho-tersangat.
alaa, sebulan sekali je. bukan selalu bro.
perempuan memang diciptakan untuk lelaki tetapi lelaki perlu memahami perempuan yang tercipta untuk diri mereka itu. waaaa. ayat aku agak menyeramkan. hahaha

kalau dah menopause kebarangkalian perempuan untuk menjadi terlampau emosi dalam sesuatu perkara tu mungkin rendah.hahahaha

Share This Post | Irfan Roslee

2 comments:

  1. pendapat saye lah kan . perempuan datang haid niymmg ta akan dapat control dye punye emosi nak-2 mase ari first and kedua sebab masu tu lah perempuan mengalami sakit perut yg sgt terok , and sangat-2 sakit . so normal kot kalo perempuan datang bulan mara-2 ? kaum adam niy kene lah paham banyak pasal kaum hawe niy :3

    ReplyDelete
  2. sy kengkadang saket perut jugak tapi ubatnya tido. bukan marah2.

    ReplyDelete