Pages

Followers

13 October 2011

Berkawan Lebih Baik Dari Bercinta?

situasi di SMK Bandar Baru Bangi dimana 3 orang pelajar yang sedang berehat di kantin sedang membincangkan satu topik.
Aqilah : korang rasa kan, elok berkawan je ke atau bercinta?
Sya : I rasa, antara kawan dengan cinta......I pilih photoshoot. baru masyukk.
Iylia : I pulak, antara kawan dengan cinta....i pilih....alaaa! SPM lagi penting kot! tengok DP I laaa~
Aqilah : ok fine, jawapan yang tak membantu. huh!
selepas itu, pelajar2 tersebut terus blah dari kantin selepas dimarahi oleh pengawas yang bertugas kerana mereka berehat masa P&P. *kahkahkah*

Assalamualaikum
&
Salam Sejahtera

okay, berdasarkan dialog kat atas tu, aku nak bincangkan sikit pasal kawan dan cinta ni. tapi dialog kat atas tu tak membantu langsung kan? haha. saja je nak kenakan gadis2 kat atas tu. sorry girls! jangan ambil hati okay? gurau2 je. ^-^

ramai orang yang cakap berkawan lagi bagus daripada bercinta. ada juga orang yang cakap, bercinta lebih indah dari berkawan. oh yeah. masing2 punya pendapat. kita tak boleh nak halang tapi bagi aku sendiri, berkawan lebih baik daripada bercinta.bercinta sangat complicated. komitmen, masa, duit, habis macam tu je. tapi kawan sangat berbeza. kenapa?

aku dan hanis zalikha kawan baik. tipu
tiada batas/limit untuk berkenalan dengan orang lain ketika berkawan

maksud aku bukanlah tiada batas2 pergaulan tu. tapi maksud aku disini adalah kita tiada batas untuk berkawan dengan sesiapa. kita berhak untuk berkawan dengan sesiapa. kawan2 kita takkan halang kita untuk berkawan dengan orang lain. kalau bercinta tu, dahlaa bercinta tak boleh lebih dari sorang, then kita nak berkawan pun ada halangan. takut curang laa, takut kawan tu sangkut kat pasangan kita laa.

masa berkawan 

boy : tadi ada budak baru masuk kolej aku, baik gak budak tu. cantik pun cantik.
girl : ohh, so dapat berbual dengan dia tak?
boy : tak. dia pendiam sangat.
girl : oh, takpe, esok masih ada. hahaha

masa bercinta

sedang pasangan bercinta berjalan2 di Times Squarepants, mata si jejaka menjeling ke arah awek yang lalu dihadapan mereka.

girl : hahh! tengok apa tu? jangan nak menggatal dengan perempuan lain eh!
boy : hishh u ni. tengok pun salah? butakan I je laa. kan senang.

tidak terlalu sensitif ketika berkawan

bagi aku, perkara ni yang membuatkan seorang kawan tu sangat disenangi. kenapa? okay, kalau kita berkawan, kita sentiasa bergurau, bergelak ketawa. tiada unsur2 serius dalam sesetengah perkara tu lagi2 perihal hati dan perasaan ni. tapi kalau bercinta, mula la kena jaga semua tu. nak bergurau kena berpada pada laa, tak boleh gelak sebarangan laa. padahal benda kecik je pun

masa berkawan

boy : hah! apsal panggil aku?
girl : tolong ambilkan buku kat rak atas tu. tak sampai laa.
boy : hah. tu laaa, rendah sangat. nasib baik ada lelaki macho yang baik hati macam aku ni. hahaha
girl : hahahaha.amboi, perli nampak. macam laa tinggi sangat.

masa bercinta

boy : ye sayang? ada apa panggil I?
girl : tolong ambilkan buku kat rak atas tu. tak sampai laa.
boy : ohh, ni pun tak sampai. ohh, tak cukup tinggi, lupa.hahaha
girl : sedap mulut u je kan!
boy : laaa gurau je. takkan marah kot.
girl : gurau pun bertempat jugak laaa! I ni gf u. kena laa jaga perasaan I!

tiada tanggungjawab yang besar ketika berkawan

yeah. kita memang ada tanggungjawab sebagai kawan. tapi, tidak sebesar tanggungjawab terhadap pasangan cinta kita. betul kan? kalau berkawan ni, kita hanya bertanggungjawab dalam sesetengah perkara je, tapi bila bercinta ni, habis tanggungjawab kita pikul. dah macam mak bapak dia pulak.

masa berkawan

boy : kau nak pergi mana tu?
girl : aku nak pergi beli barang kejap.
boy : oh, hati2 tau.
girl : ok, thanks.

masa bercinta

girl : sayang, jom teman I pergi Mydin kejap. I nak carik tuala wanita ni.
boy : I tengah busy ni. petang kang boleh?
girl : alaaa, bosan laa keluar sorang2. jom laaa teman I. u ambil I kat rumah k? u kan bf I, so u kena laa teman. hehe
boy : yela2. (macam mana la aku dah kahwin dengan dia nanti.==')


------
hakikatnya, hana tajima bini aku. tipu lagi
so, nampak tak apa yang aku cuba sampaikan kali ni? yes, berkawan biar beribu, bercinta biar satu. kawan insyaAllah menjadi teman, cinta mungkin menjadi derita. korang pulak? kawan or cinta?

Share This Post | Irfan Roslee

10 comments:

  1. hahah! poin2 di atas betul,

    tapi ikut penigkatan usia la.

    kalau sampai dah dewasa pun fikiran macam tu, taknak settle down jugak, memang tak kena sikit la ^_^

    btw, nice blog! follow sini

    ReplyDelete
  2. hm, thats y kalau boleh biar lah bercinta lepas kawen :) baru best.. hehe

    ReplyDelete
  3. so..jawapan nye lebeh baek berkawan... kerane bile time die sbagai "kawan" die lebih memahami... hahah... opinion jee

    ReplyDelete
  4. em irfan...elok berkawan lah. sbb bila bercinta hati kita jadi lagi sensitive so banyak ah pantang larang. bila time berkwan, kita tak kisah pun laki tu nk buat apa. tp bila dah bercinta ??haaa macam2..

    ReplyDelete
  5. @Namee Roslan

    tau xpe..ade je pantang larangnya kalau bercinta ni...sume x kena..=='

    ReplyDelete