Pages

Followers

19 August 2011

Pengorbanan Seorang Insan Bergelar Ayah

Assalamualaikum
&
Salam Ramadhan

esok ada test sempat juga update blog.
yes, memang selalu idea tiba2 datang time macam ni. = ='
so, apa kata korang doakan aku.
supaya aku dapat jawab test esok.
heee thanks!

apa2 pun, tahniah kepada anda semua kerana baca entry aku kali ni.
yes, itu tanda anda amat menyayangi bapa anda.
well, manusia kalau gosip ke, cerita2 panas ke, laju je klik nak baca.
benda2 macam ni, lalukan cursor je laa tapi tak klik untuk baca.
so, tahniah sekali lagi.

hari ni, aku nak share sikit pasal video ni
aku dah share kat facebook, tapi saja nak share dekat sini lagi.
aku dapat video ni pun dari kakak aku sendiri yang tag nama aku dekat video yang dia share dekat facebook.
ambil masa kejap, luangkan masa korang dengan tengok video ni.
aku bet siapa yang berhati lembut or sensitif tu pasti akan menangis.


dah tengok?
okay, jangan nangis meh sini aku hug.
kehkehkeh..
so macam mana?
sedangkan bapa yang kurang upaya pun boleh sayangi anak dia sebaik mungkin, inikan bapa kita.

fikir2kan lah.
selama ni, mungkin secara tidak sedar atau sedar kita telah sakiti hati bapa kita.
kita perlu ingat.
  • siapa yang azankan dekat telinga ketika kita baru je hidup di dunia ni?
  • siapa yang bertungkus lumus mencari rezeki untuk membesarkan kita?
  • siapa yang lindungi kita semasa kita kecil sehingga sekarang?
  • siapa yang jaga makan minum kita ketika ibu kita sakit?
semua soalan tu jawapannya bapa.
banyak lagi pengorbanan bapa.
tapi kita tidak sedar semua tu.
mungkin kita tak ambil kisah.
itukah seorang anak?

mungkin ada masa tu kita rasakan bapa kita tak memahami kita.
sebagai contoh, macam aku keluar malam, balik lewat, orang yang akan bising mesti ayah aku.
time tu aku terfikir
"please laa, aku tahu jaga diri aku sendiri"
tapi kalau difikirkan balik, apa yang dia buat semua tu sebab risaukan keselamatan aku.
dia taknak jadi apa2 dekat aku.

sama juga macam korang juga kan?
mesti ada satu masa tu korang akan rasa
"arghhh! aku da besar. aku tahu apa aku buat!"
so, fikir2kan balik.
betul ke apa korang fikir.

tak perlu nak tunggu hari raya untuk minta maaf.
tak perlu nak tunggu hari bapa untuk membuat mereka rasa dihargai.
kalau ada salah, minta maaf.
sentiasalah lakukan sesuatu perkara yang akan membuatkan mereka rasa dihargai.

aku bukan laa penceramah bebas ke apa.
aku tak layak nak pegang title tu.
cuma, apa yang aku nak share, aku share.
untuk peringatan aku sendiri juga.

iluvmyfahter
"there are no perfect fathers, but a father will always love perfectly"


Share This Post | Irfan Roslee

7 comments:

  1. tacing gler....hmpir menitik ayer mata

    ReplyDelete
  2. ned : thanks ned..

    nurfarhana : hargai mereka. :)

    ReplyDelete
  3. ya, aku pasti akan hargai mereka.. ;)

    ReplyDelete
  4. errr... sedih... tak batal puasa kan menangis di siang hari sebab tengok video ni.. ^^

    ReplyDelete